Elin Atterstig

Foto & Webb

2012-05-31

En balansgång

Porträtt i Wadköping Örebro

Äntligen bloggar jag! :) Jag ligger efter med projektet också men det hoppas jag att jag kan ta igen i helgen. Ikväll levererade jag bilder från porträttfotograferingen med fina Ivana i Wadköping i Örebro. Får samla mina favoriter i ett inlägg sedan, här är iallafall en av dem. Ivana började balansera så gulligt på stenarna mitt i fotograferandet, så då började jag knäppa som en tok såklart. Så fint!

2012-05-21

Syrener i WadköpingI lördags ägnade jag och Ivana några timmar med omkringvandrande i Örebro, en lång lunchstund och en porträttfotografering i Wadköping. Det är så himla vackert där och det finns många fina platser så det var lite tufft att sluta fota, haha! :) Vi började vid denna fina plats på en bänk vid en syrenbuske.

2012-05-20

Min fotoutrustning


Bild tagen med kompaktkamera 2009 när jag beställt hem Canon eos 1000d bland annat. Hos Cyberphoto får man alltid godis i beställningen (älskar't!!) därav den där Bountyn i bild.

Frågor om vilken utrustning jag har dyker upp lite då och då och nu tänkte jag att jag kunde dra det i ett inlägg för fler kanske är intresserade! :)

Det har länge varit diskussioner om det här med hur stor betydelse kameran egentligen har och om det är så stor skillnad på kameramodellerna/märkena egentligen. Jag håller med om det som redan sagts från många andra att det är fotografen som tar bilden. Inte kameran. Många stora fotobloggare har redan skrivit så bra om detta, det senaste jag sett är ett inlägg från Emelie Ohlsson och jag behöver inte dra ut på det mer för det finns redan så mycket bra exempel och texter i ämnet. Men jag vill bara påpeka det att kameran är bara ett verktyg. Visst är det så att man märker ofta skillnad när man går från en kamera till en annan (tex uppgradering till system) Men det krävs väldigt mycket kunskaper från den som tar bilden för att få det resultat man önskar. Kameran vet till exempel inget om hur du ska komponera en bild, vad du vill ha för skärpedjup, var ljuset är bäst och den vet nog framförallt inte så mycket om känslor (även om jag vet att min kamera älskar mig och jag honom tillbaka ;)) Du kan få superbra bilder med en mobilkamera, samtidigt som du kan ta bilder med en systemkamera som ser ut att komma från just en mobil. Och alla som någon gång hållt en kamera vet att det finns tusen olika sätt att ta en bild.

Med det sagt vill jag också tillägga att jag själv är väl ett exempel på ovanstående. Jag har inte den dyraste utrustningen. Faktum är att mitt kamerahus är den allra billigaste och enklaste modellen i Canons eos-serie. Jag köpte det för att jag kände precis som det jag skrivit ovan. Att det är jag som tar bilden och att jag inte behövde den dyraste utrustningen på en gång för att utvecklas och lära mig mer och för att prova på och se om det verkligen var det här jag skulle satsa på. Jag visste att kitobjektivet som följer med inte skulle ge mig någonting så jag skippade det, köpte endast kamerahuset och köpte till ett objektiv som jag vet kan användas till mycket och som jag inte kommer tröttna på i första taget. Jag ville kunna fota i vidvinkel (något jag älskar), fota konserter och ville också ha möjlighet att fota porträtt så därför föll mitt val på Tamron 17-50.

Jag måste säga att jag är supernöjd med de val jag gjorde. Det blev ett väldigt bra startpaket. Visst hade jag en hel del kunskaper redan men jag visste att jag kunde utvecklas otroligt mycket med det paketet. Och det tycker jag att jag har gjort. Ända in i det sista (men kanske nästan väntat för länge med nästa steg) Det är nämligen lite roligt att jag skriver det här idag för jag har precis gjort en uppgradering i min kameraväska. Men listan som följer nedan är alltså så den nuvarande ser ut och i alla mina bilder på bloggen har jag använt följande:

Kamerahus
Canon EOS 1000d (Modellen har ersatts av 1100d, men jag tror 1000d fortfarande säljs)

Objektiv
Tamron 17-50/2.8
Canon 50/1.8 II

Stativ
Cullmann Nanomax 250, fyradelat, aluminium

Fjärrutlösare
Canon RS-60 E3

Filter
UV-filter
Close-Up+4

Reflexskärm
Guld och Silver 80cm

Minneskort
4 GB, 4 GB, 16 GB

Kameraväskor
LowePro Altus TLZ 20
Dörr Business Svart (den är så snygg att jag måste länka: Dörr Business Svart)

Bildbehandlingsprogram
Camera Raw 5.7
Adobe Photoshop CS4Snart kommer jag få skriva ett nytt inlägg och lägga till det nya jag köpt, men jag hoppas det här kan intressera och kanske hjälpa någon som går i tankarna att köpa en kamera, objektiv, stativ eller vad som helst. Vad det än ska användas till. Och glöm inte att tänka precis så: Vad är det JAG behöver? Vad ska/vill jag använda min utrustning till? Och sluta jämföra med andra! :)

2012-05-15

Hemsidan släpps!Välkommen till elinatterstig.se ! Idag släpper jag sidan och även ett starterbjudande för er som bokar en fotografering innan den 4 juni (att bokningen sker då alltså, själva fotograferingen kan äga rum senare) 20% rabatt på mina fotopaket! Bra att boka nu för fina bilder under vår och sommar :)

Jag är så nöjd över hur sidan blev. Det blev precis som jag hade tänkt mig. Nu är det verkligen dags att piffa till bloggen också men det kommer jag skjuta lite på. Jag vet på ett ungefär hur jag vill ha den men det får vänta ett tag till.

2012-05-13

#17: Spader Dam


52 kort | Spader Dam

Det blir många damer nu! I dubbel bemärkelse. Jag hade ytterligare en vän hemma hos mig denna vecka som poserade för Projekt 52 kort. Superroligt! Idag får ni skåda Ellen som Queen of Spades, en festprissa anhållen ;)

Förvirrad/likgiltig/utflippad/opålitlig/finurlig. Ja, Ellen hon kan många uttryck hon! Det gjorde mitt jobb ganska enkelt och bilderna blev verkligen sjukt bra. I like it! :)

2012-05-13

Första veckan med egen firma


Nu grönskar det!

Min firma Fotograf Elin Atterstig är startad från och med den 1 maj! Den här första veckan var det mycket att ordna med. Den första dagen hade jag inplanerat en riktig rådgivardag då jag både skulle till Drivhuset i Örebro och till Nyföretagarcentrum i Degerfors. Båda mötena var givande och jag fick många kloka råd och nya tankesätt väcktes. Väldigt nyttigt för mig som kan vara så velig och har svårt att bestämma mig för hur jag vill ha saker och ting. :)

Jag har också haft möte på banken och ordnat konto, gjort ett väldigt behövligt inköp och självklart fotograferat och byggt på hemsidan. Imorgon kommer den släppas här om allt går som det ska. Spännande! För en fotograffirma utan studio så är det ju hemsidan som blir ens skyltfönster.

Jag har också fått många nya läsare i veckan, så hej på er! Vad glad jag blir :) Jag hoppas ni kommer gilla att följa i fortsättningen också! Jag märkte att blogg.se hade uppmärksammat en projektbild igen (himla kul!), och så fort det kommer in fler folk här så får jag frågan om vad jag har för utrustning så jag tänkte dra det i ett inlägg senare.

2012-05-06

#16: Klöver Dam

52 kort | Klöver Dam

Texturen som jag använt i bilden är gjord av Ana Fagarazzi

 

Liksom förra veckans bidrag till projektet, kommer här en bild från temaplåtningen jag hade med två vänner. Det var så kul att plåta något annat än mig själv till projektet! Visst att sambon också ställer upp på foton (om man tjatat en stund ;)), men det kanske blir lite tråkigt i längden med bara oss. Så det har varit en önskan, att det inte bara ska vara jag som pryder bilderna. Den här veckan ser vi en vacker lady med Klöver Dam bakom masken.


En annan tanke jag haft med det här är också att hela projektet blir som ett minne över vad jag har gjort år 2012. Därför hänger alltid kortleken med varje gång jag har med mig kameran någonstans. Men jag har inte tagit så många ögonblicksbilder. Än.

2012-05-06

Årets Bild i Lösnummer

Brolle

Som ni redan vet har jag arbetat som fotograf på tidningen Lösnummer under ett år (2011) och slutade i februari. Nu är det dags för tidningen att kora Årets Bild och jag är med och tävlar med bilden jag tog på Brolle under Ladies Night i höstas. Nu är det dags för er att rösta på den bild ni gillar bäst! Jag blir ju extra glad om det är min, men det finns otroligt många bra bidrag. :)

Hur som helst, gå in och kika på tävlingsbidragen och rösta! Ni kan vinna en mobiltelefon! Man skickar ett mail till tavling@losnummer.se och glöm inte då att ange dina uppgifter så tidningen får tag i dig om du vinner.

2012-05-01

Kärleksnatur


Här fotograferade jag kärleksporträtt i helgen :) På Berget i Degerfors. Blev jättemånga fina bilder och jag fick några favoriter! Igår skickade jag bilderna till paret för dem att bestämma vilka de ville ha och det var spännande att se vilka de hade valt sen. Ni får se dem här när jag är klar :)

För övrigt verkar flytten av adresser vara klar och även ni som prenumererar via Bloglovin har flyttats rätt nu. :) På adressen http://elinatterstig.se kommer det dyka upp en hemsida så småningom. Nu ligger det bara en tillfällig där.

Om

Min profilbild

Elin

Om

Jag heter Elin, är 25 år.

Egenföretagare som fotograf/webbdesigner.
--> www.elinatterstig.se

Kontakta mig på elin@elinatterstig.se

© Elin Atterstig

Kategorier

Foto

Webb

Arkiv

Följ mig


bloglovin